Újbudai Dekameron

Újbudai Dekameron

Utópia vagy disztópia?

2022. július 09. - Zsolti bácsi

2072 – ötven év múlva

Civilekkel teli buszt lőttek ki Ukrajnában, tizenhárom ember vesztette életét és kilencen szenvedtek súlyos sérüléseket… Németországban újra bevezetik a maszkviselést a tömegközlekedésben és a boltokban, a hirtelen megnövekedett Covid-19-cel való fertőzöttszámnak köszönhetően… Egy huszonnégy éves fekete férfit agyonvert két fehér rendőr tegnap hajnalban…
 Ilyen és ehhez hasonló lehangolóbbnál lehangolóbb híreket hallhatunk a rádióban iskolába menet, vagy olvashatunk a közösségi média oldalain. De vajon mi jön ezután? Milyen nyomai lesznek ezeknek a történéseknek 2072-ben a társadalmunkban? Elképzelhető, hogy még csak a rossz dolgok cunamijának kezdeténél tartunk?
 Ahogyan mindenki más, úgy én is csak feltételezni és következtetni tudok a jövőnkkel kapcsolatos kilátásokra, mivel az időgépet még nem találta fel senki ez idáig.
 Véleményem szerint habár most szörnyűséges dolgok történnek nap mint nap bolygónkon, a jövőben ennek érezhető pozitív hatásai is lesznek. A világjárvány sok dologra élesen rávilágított, számtalan addig ismeretlen helyzetet hozott létre. A karanténban való lét mindannyiunkat szembesített önmagával, hiszen egy jó ideig csak magunkkal, esetleg családunkkal tudtunk lenni. Megmutatta mi az igazi szeretet, kikkel bír ki a kapcsolatunk ekkora megpróbáltatást is. Elkezdtünk olyan dolgokra figyelmet fordítani és beiktatni a napi rutinunkba, amiknek természetesnek kellett volna lenniük számunkra. Ilyen tevékenység volt például a rendszeres és alapos kézmosás, vagy sokszor használt tárgyaink alkalmanként való fertőtlenítése, tisztítása. Továbbá észrevehettük, hogy milyen fontos az egészségünk, és hogy igenis érdemes foglalkozunk vele.
 A pandémia borzalmai után úgy gondoltuk, hogy a legrosszabb dolgokon már túl vagyunk, nincs már lejjebb. Egy kis idő múlva be kellett ismernünk, hogy elég erősen tévedtünk, hiszen kitört az Oroszország és Ukrajna közti háború. Ez a borzalmas helyzet megmutatta, mekkora ereje van a közösségnek, milyen egy közös cél érdekében tenni és segíteni. Megtapasztaltuk az adás ás adományozás örömét, megláthattuk azt is, hogy mennyi jószándékú ember él még a Földön. Az országok ukrán menekülteket fogadtak be, akik legtöbbször nem tudtak jól angolul, ezért valódi kihívást jelentett kommunikálni velük. Ekkor megláttuk, hogy mekkora ereje van a nyelvnek, és azt is felfedezhettük: milyen érdekes, hogy szavak nélkül is képesek vagyunk interakcióba lépni egymással.
 Habár számtalan keserű emléket fűzünk ehhez az utóbbi pár éves időszakhoz, mégis sok mindenre ezek az események segítettek minket rávezetni. A mi generációnk már pontosan tudja azt, milyen fontos az egészségünk és annak védelme. Azt is pontosan érzi és megtapasztalhatta, hogy milyen következményekkel járhat egy háború és mi hogyan tudunk segíteni.
 Véleményem szerint ezek a történések nagyban befolyásolják a jövő világát és életszínvonalát.
 A Covid pandémia miatt szinte mindent rohamosan megpróbáltunk digitalizálni és online formában elérhetővé tenni, majd rájöttünk, hogy tulajdonképpen a legtöbb dolog működik is így, otthonról, a számítógép segítségével. Ebből adódóan szerintem ötven év múlva a szakmák legalább ötven százaléka már otthonról végezhető lesz.
 Emellett sok hivatás szinte vagy teljesen meg fog szűnni, mert vagy nem lesz már rá igény, vagy senki sem fogja azt választani. Ilyen foglalkozás lesz szerintem például a jegyellenőr, amit könnyen lehet helyettesíteni valamiféle elektromos leolvasó rendszerrel. Metróvezetőre sem lesz szükség, hiszen már most képesek vagyunk ezen járművek olyanfajta kivitelezésére, ami önműködő.
 Ugyanakkor – meglátásom szerint – rengeteg új munkakör fog megjelenni, mivel az emberiség folyamatosan változik és újabb szükségletei és igényei lesznek, amiket ki kell elégíteni. Én közel biztos vagyok benne, hogy fél évszázad múlva az egyetemeken már lehet influenszer szakot választani és lesz „közösségi média egyetem”. A jelenlegi társadalom nagy előszeretettel néz YouTube videókat, vagy órákon keresztül pörgeti a TikTok-ot, úgyhogy előbb vagy utóbb ezek tanulható foglalkozásokká fognak válni.
 A másik terület, amiben szerintem drasztikus változások fognak bekövetkezni, az az oktatás. Elvétve már sok országban találkozhatunk egyedi tanítási stílusú iskolákkal, ahol maga a diák áll a középpontban és az intézmény épülete a tanulók igényeinek megfelelően van kialakítva. Ezeken a helyeken általában sokkal inkább a mindennapi életben felhasználható tudást szereznek az ott tanulók és nem konzervatív módszerek alapján bővítik tudástárjukat. Szerintem ez a típusú oktatási rendszer lesz a sztenderd ötven év múlva, mivel a világnak is az az érdeke, hogy minél több életképes felnőttet neveljen ki, akik utána tökéletesen el tudják végezni a rájuk bízott feladatokat. Ebből adódóan 2072 gyerekei már örömmel fognak iskolába menni és hasznos, alkalmazható tudással fogják befejezni tanulmányaikat.
 Bár legtöbbször negatív kontextusban hallunk a globális felmelegedésről és ennek következményeiről, én mégis optimistán látom a jövőt ebből a szempontból. Egyre több ember lesz környezettudatos, és a cégek is külön odafigyelnek ma már arra, hogy kerüljék a műanyag használatát, vagy biológiailag lebomló anyagokat alkalmazzanak termékeik előállítása során. Ez szerintem azért kiemelten fontos, mert ezáltal a fogyasztó képtelen lesz „nem környezettudatos” termékeket vásárolni az adott márkából, melyet a vállalat előállít.
 Emellett fontos azt is megjegyeznem, hogy a mai generáció már úgy nő fel, hogy a környezettudatos életmódot már óvodás korukban megismerik a különböző előadásoknak köszönhetően és nekik már szerves része az életüknek. Például az én hétéves testvéremnek természetes, hogy a szemetet szelektíven gyűjtjük és az is, hogy a lámpákat nem hagyjuk égve.
 Ezekből én mind csak arra tudok következtetni, hogy ötven év múlva egy élhetőbb bolygón fogunk élni és mindenki tenni fog azért is, hogy a következő generációk számára is élhető legyen.
 Úgy látom, hogy épített környezetünk is rohamosan meg fog változni, miden épület modernebb lesz. Az építészek egyre inkább törekedni fognak arra, hogy a környezetünk épületei megfelelően újszerűek legyenek, passzoljanak a digitális fejlődés korszakához. Ahogy a művészetben is a modern irányzatú alkotásokat legtöbbször az absztrakt kifejezéssel illetjük, ugyanúgy ez elmondható lesz az ilyen korszerű építményekre is. Meglátásom szerint halvány színek, különleges formák és letisztultság fogja jellemezni 2072-ben az épített környezetünk elemeit.
 Ebből adódóan szerintem az egy komoly probléma lesz a jövőben, hogy a műemlékeket és a régi, gyönyörű antik épületeket megtartsuk olyannak, amilyenek valójában és ne kezdjünk el fejvesztve modernizálni mindent.
 Utolsó pontként a társadalomra térnék ki. Én úgy képzelem el, hogy ötven év múlva brutális ellentétek lesznek az emberek között, több értelemben is.
 Elsőként itt olyan dolgokra gondolok, mint a homoszexualitáshoz való viszonyulás. A társadalom egyik fele teljes mértékben elfogadó lesz velük szemben, míg a másik fele elutasítóan fog viselkedni az ilyen emberekkel. Ez egy óriási probléma, amivel érdemes lesz foglalkoznunk és sokan próbálnak most is tenni ezért.
 De nem csak a nemi identitással kapcsolatban lesznek ilyen megoszlások szerintem, hanem a feketékkel kapcsolatban is. Az emberek ötven százaléka elfogadó lesz velük és küzdeni fog egyenlőségükért, még a másik oldalon ugyanúgy lesznek fajgyűlölő emberek.
 Ebből adódóan én úgy látom, hogy ötven év múlva fő célunknak a társadalmi egyenlőségek megvalósítását kell kitűznünk. Ez egy igazán nehezen elérhető cél, ugyanis általában ezek a negatív hozzáállások apáról fiúra szállnak, így a világ minden táján nehéz megállítani ezt a folyamatot.
 Egy másik ilyen ellentmondásos terület lesz az emberek életmódja. Egyre több eszközt találnak fel, amelyek bizonyos teendőket megcsinálnak helyettük, vagy megkönnyítik azon dolgok elvégzését. Ennek köszönhetően a társadalom egy része el fog lustulni és bele fog kényelmesedni ebbe a helyzetbe, emiatt nem lesz meg a napi elegendő testmozgásuk, majd ez túlsúlyt fog okozni. Ugyanakkor a másik oldalon megláthatjuk, hogy a médiában egyre több szerepet kap a sport, online ingyenes edzéseket érhetünk el nappalinkból, és a sportesemények közvetítése is egyre látványosabb és hívogatóbb lesz a nézők számára, ez pedig azt fogja eredményezni, hogy egyre több ember fog kedvet kapni a sportoláshoz. Ilyen alapon nagyon érdekes lesz látnunk, hogy vajon mi fogja leginkább befolyásolni az embereket a médián keresztül.
 Remélem, hogy 2072 sok jót fog tartogatni számunkra és rá fog cáfolni negatív jóslataimra, a pozitívakat pedig meg fogja erősíteni. Nagyon boldog lennék, ha a gyerekeim és unokáim már egy háború és járvány nélküli világban nőnének fel, és ha a rasszizmust, homofóbiát, szexizmust már csak az általam elmesélt régi történetekből ismernék. Hiszem, hogy képesek vagyunk a változásra, és hogy együtt megmutatjuk az egész világnak, hogy milyen klassz és tettre kész emberek élnek kicsiny bolygónkon. Legyen ötven év múlva a jelszó az ELFOGADÁS!

 Kardoss Hanga

 fw.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ujbudaidekameron.blog.hu/api/trackback/id/tr8417878247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása