Újbudai Dekameron

Újbudai Dekameron

Újbudai Dekameron

2020. április 17. - Zsolti bácsi

2020_09_akh_ujbudai_dekameron_face_insta_kep.jpg

A történetek mesélése közel egyidős az emberiséggel, amely a tudás átadása mellett, mindig is a szórakoztatás egyik formája volt ősidőktől napjainkig, szóban, írásban és filmen egyaránt.

A Dekameron főhősei az 1348-as firenzei pestisjárvány elől elvonultak egy vidéki villába, ahol furfangos, vidám, pajzán és tanulságos történetekkel múlatták az időt.
 A 2020-as koronavírus-járvány elöl lassan az egész világ elvonult vagy elvonul az otthonokba, ahol mindannyian az online térben keresünk magunknak unaloműzőt.
 Önmagunk és mások szórakoztatására az Albertfalvi Közösségi Ház novellaíró pályázatot ír ki, amelyre Boccaccio remekművének szellemében várunk elgondolkodtatóan humoros, szatirikus, pajzán-szerelmes novellákat, történeteket.
 A művek térben és időben bárhol és bármikor játszódhatnak. Azonban, ha a novella megtörtént eseményen alapul, akkor a szereplők nevét, a helyszínt vagy az időt olyan mértékben kell megváltoztatni, hogy ne lehessen felismerni az eredeti szereplőket!
 Az összes pályamunkát – előzsűrizést követően – a https://ujbudaidekameron.blog.hu weboldalon olvashatjuk, amelyre a beérkezés sorrendjében töltjük fel a novellákat. Szakmai zsűrizést követően a legjobb műveket év végén igyekszünk más formában is megjelentetni, illetve a legjobb szerzők jutalomban részesülnek!
A novellákat folyamatosan várjuk az Albertfalvi Közösségi Házban 2020. szeptember 1-jéig!
 Terjedelem: max. 15000 karakter
 Beadás módja: interneten az akh@ujbuda.hu e-mail címen, a szerző nevével és elérhetőségével együtt.
 Érdemes csatlakozni az Újbudai Dekameron Facebook-csoporthoz, ahol szintén olvashatóak a beérkezett írások (https://www.facebook.com/events/227400381869908/), amelyekhez megjegyzéseket fűzhetünk, és vitatkozhatunk rajtuk. Megoszthatjuk egymással, hogy milyen könyveket olvasunk, filmeket nézünk, egyáltalán mit csinálunk a kényszerű bezártság ideje alatt. Hogyan éljük meg azt, miként változtak meg a társas kapcsolataink, és még ezer témában cserélhetünk egymással eszmét, illetve mesélhetünk egymásnak; hiszen az Újbudai Dekameron több mint pályázat.
 A történetek mesélése közel egyidős az emberiséggel, amely a tudás átadása mellett, mindig is a jövőre való felkészítés egyik formája volt.
 A globális felmelegedés által okozott népvándorlások és járványok eddig csak a hírekben jelentek meg számunkra, mintegy a harmadik világ virtuális leképzéseként. Azonban az elmúlt hetek és hónapok bebizonyították, hogy a globalizáció és a klímaváltozás már nem csak az embereket, hanem a vírusokat is vándorlásra készteti. És ez a veszély már betörte Európa kapuit, s elnéptelenedtek az utcák és a terek.
A veszély idején, a kényszerű karanténban szórakoztassuk egymást a novellákkal, de kezdjünk el komolyan gondolkodni a továbblépésen is; hiszen a jövő ismét megváltozott, a koronavírus-járvány elmúltával egy új korszak köszönt majd az emberiségre!

Szentimrei Zsolt

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujbudaidekameron.blog.hu/api/trackback/id/tr2015619788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása