Újbudai Dekameron

Újbudai Dekameron

A gyönyörűséges HARKA esete a megtestesült ÖRDÖG-gel

2020. augusztus 27. - Zsolti bácsi

Egyszer volt, hol nem volt, Szársomlyón innen, Nagyharsányon túl, arrafelé élt a rút BOSZORKÁNY és gyönyörűséges leánya, HARKA.
 – Szerinted hol lakik a boldogság? – E kérdéssel fordult anyjához csillogó gyémántként ragyogó szemével, dúsan leomló selymes barna hajával, bontakozó rózsabimbó ajkával.
 – A boldogság forrása az isteni megvilágosodás – mondotta Augusztinusz (vagy Szent Ágoston) nyomán a BOSZORKÁNY, de rögtön hozzátette –, azután óvakodj a MEGTESTESÜLT ÖRDÖG-től! – Mindeközben kütyüzött gondtalanul.
 A hegy belsejében bújt meg az ÖRDÖG, aki egyre csak megkívánta a gyönyörűséges HARKÁT. Annyira gyönyörűnek látta Őt, hogy egyenesen a BOSZORKÁNYHOZ sietett, hogy megkérje HARKA kezét, elvégre is Jean-Jacques Rousseau óta már önnönmaga is citoyennek érezheti magát. Kérését elő is terjesztette, mire a BOSZORKÁNY egy különös feladatot szabott számára, nevezetesen:
 – Szántsd fel a Harsányi-hegy szikláit reggelre!
 Udvariasan kérte, mivel Max Weber nyomán szükségét érezte a morálnak.
 Több se kellett az ÖRDÖGNEK, s rögvest Adam Smith-re gondolt: léteznie kell egy láthatatlan kéznek, amely megajándékozza őt e gyönyörűséges leányzóval. Fogta hát kedvenc vasekéjét, s rögvest eszébe jutott, hogy segítségül hívja a közeli MACSKÁT és KECSKÉT, visszaemlékezett Arisztotelész tanítására: valamennyien társas lények vagyunk. Bekukkantott rögvest odújukba.
 Mindhárman összefogtak a kiadott feladat elvégzésében, s az éjszaka leple alatt meglehetősen gyorsan haladtak.
 Látva mindezt a BOSZORKÁNY kénytelen volt egy ötletes cselhez folyamodni. Megszólította a KAKAS-t:
 – Könyörgöm, segíts rajtam, kivételesen kezdjél el kukorékolni most éjfélkor, hátha becsapjuk az ÖRDÖG-öt. A közismert hangodra kénytelen lesz szabadon hagyni gyönyörűséges leányomat, HARKÁ-t.
 Ijedtében a KAKAS hirtelen rá is zendített:
 – Kukurikú!
 Meghallotta az éles kukorékolást az ÖRDÖG, nagyon megrettent. Ezzel a BOSZORKÁNY cselszövése beteljesedett, hiszen azt hitte, hogy már megvirradt. Szinte azonnal nyoma veszett a Föld belsejében.
 De láttak-e már ilyen csodát? Nyomában gyógyvíz tört a felszínre. A környéken élő BORSÓ ORSI, DINNYE FERI, LENCSE ESZTI, UBORKA PANNI, TÖNKÖLY ÖDÖN, PAPRIKA KARCSI és MUHAR JAKAB mindannyian úgy tartják, hogy valóságos feeling ez a hegység. Milyen jó meglátása volt ennek az átkozott BOSZORKÁNY-nak! Hiszen az ÖRDÖG-höz semmiképpen sem való a gyönyörűséges HARKA.
 Mi történt azóta? Történetünk szereplői azóta is sokszor közösen ücsörögnek és iszogatnak és mondogatják:
 – Milyen szép vagyok! – állítja a BOSZORKÁNY.
 – Milyen okos vagyok! – replikáz erre az ÖRDÖG.
 – Bevallom nektek, nekem is szimpatikus a gyönyörű HARKA – tesz vallomást a többiek szeme láttára a KECSKE.
 – Tudjátok, minden tisztességes leány élete azzal telik, hogy másokban szimpátiát keltsen – látják és hallják HARKA ars poeticáját az összeszokott társaság tagjai.
 Száz szónak is egy a vége, mindannyian teljesen beették magukat a Fekete-hegy belsejébe, ennek ellenére belső hallásuk és látásuk mind a mai napig kitűnő állapotnak örvend. Ki tudja, talán mégsem nyelte el őket nyomtalanul a Föld.
 Csitt! Éppen kórusban térnek nyugovóra:
 – Én még ugyan nem alszom, de olyan isteni itt Nagyharsány alatt, hogy már mindjárt elalszom, merthogy leragadtak a szemeim.
 Valahogy így dőlnek ki a sorból az egykori jövevények egymás után az ÖRDÖG szántotta hegy kiváló szőlőit rejtő lankái alatt.

Gellért Andor Tamás

dekameron.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ujbudaidekameron.blog.hu/api/trackback/id/tr1016178580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása